top of page
Search

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUĞA ÖLÜM HABERİ NASIL VERİLİR ?

  • uzmpskezgikeser
  • Oct 14, 2023
  • 2 min read

Okul öncesi dönemdeki çocukların (5 yaş altı) soyut düşünme becerileri henüz gelişmemiştir. Olayları ve durumları somut bir düzeyde algılayabilirler. Bu nedenle cennet, cehennem, melek, Allah gibi soyut kavramlar onlar için çok karışık ve anlaşılması güç olabilmektedir. Ayrıca, bu gelişim dönemindeki çocuklar ölen kişinin tekrar geri dönmeyeceğini, fiziksel ve zihinsel yönden tüm işlevlerinin durduğunu, ölümün herkesin başına gelecek evrensel bir olay olduğunu bilemeyebilirler. Bu nedenle; “Mezarından kalkması için ona yardım edemez miyiz?”, “Kardeşim ne zaman dönecek?”, “Cennette bebeğe sütünü kim verecek?”, “Bebekler de ölür mü?”, “Cennete giden otobüse nereden bineceğiz?” gibi sorular sorabilirler.


Tüm bu sebeplerden dolayı bu yaş grubundaki çocuğa ölüm haberi verirken dikkatli olmamız gerekir. İyi niyetli olarak söylediğimiz bazı şeyler onların endişelerinin, üzüntülerinin veya kafa karışıklıklarının artmasına, ölen kişiye öfkelenmelerine sebep olabilir. Bu cümlelerden en yaygın olanları şunlardır:

1.Uzaklara Gitti: Bu cümle çocuğun ayrılığa karşı hassasiyetini arttırabilir. Anne-babaya yapışma davranışına sebep olup okul reddi gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Ölen kişi yakınıysa onu terk ettiğini düşünüp öfke beslemeye başlayabilir.

2. Uzun Bir Yolculuğa Çıktı: Bu cümle çocuğun yolculuklardan korkmasına sebep olabilir, ayrılık hassasiyetini arttırabilir. Durumu kabullenmesini geciktirir.

3.Sonsuz Bir Uykuya Daldı: Çocuk uykudan korkmaya başlayabilir. Uyumak istemeyebilir ve etrafındakilerin de uyumasından korkabilir, onları da uyutmamaya çalışabilir.

4.Yaşlandığı İçin Öldü: Bu cümle çocuğun yaşlanmaktan korkmasına sebep olabilir. Büyüyüp yaşlanmamak için yemek yemeyi bile kesebilir. Ayrıca, yakınındaki sevdiği yaşlıları kaybetme kaygısı oluşabilir.

5. Allah İyi Kullarını Yanına Alır. Onu da Yanına Aldı: Bu cümle çocukta Allah’a karşı bir öfkenin oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca, iyi bir çocuk olduğunda Allah’ın onu da yanına alacağından korkmaya başlayabilir ve “yaramazlık” yapmaya başlayabilir.

6.Melek Oldu, Bizi Gökyüzünden İzleyecek: Çocuk sürekli izlendiği düşüncesiyle tedirgin ve rahatsız hissedebilir.


Peki Ölüm Haberini Kim ve Nasıl Vermelidir?

Çocuğa ölüm haberi güvendiği bir yetişkin tarafından (mümkünse ebeveyn), çocuğun kendini güvende hissettiği sakin bir ortamda, sakin bir şekilde verilmelidir. “Ölüm” kelimesi kullanılmalıdır. Çocuğun sorularına dürüst, kısa ve net cevaplar verilmelidir. Soruları somut düzeyde cevaplanmalıdır (Çiçek veya evcil hayvan ölümü üzerinden anlatılabilir). Sormadığı kısımlara değinilmemelidir. Mevcut bilgileri sorgulanmalı ve yanlış bilgileri varsa düzeltilmelidir.


 
 
 

Recent Posts

See All
TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU (TSSB)

Travma Nedir? Kişinin gerçek ya da algılanan bir ölüm ya da yaralanma içeren veya kendisinin ya da başkasının fiziksel bütünlüğünü tehdit...

 
 
 

コメント


bottom of page